Stroom T in Malle – het traject van 7 syrische vrouwen

Stroom T in Malle - het traject van 7 Syrische vrouwen

Op 2 oktober ging Stroom T in Malle van start.  Voor ons werd het een hele uitdaging: 7 Syrische vrouwen tussen de 28 en 50 jaar.  Allen een taalniveau van minstens 2.1.  Zes van de 7 dames heeft een diploma hoger onderwijs en uitgebreide werkervaring in Syrië. Het is dus een atypische groep voor onze werking maar het zijn wel de profielen die VDAB en het beleid wilt activeren.

Vanaf het eerste moment bleek hun leergierigheid en motivatie groot.  Voor twee baby’s werd snel opvang geregeld of waren stille deelnemers op de achtergrond zodat de mama’s zeker konden deelnemen.

Bij de vraag wat ze juist willen leren in Stroom T kwam het antwoord snel: hoe kunnen wij meer mensen leren kennen en werk vinden.  De dames zijn het unaniem eens dat thuis zitten, het huishouden doen en voor de kinderen zorgen een saaie boel en vooral vermoeiend is.  Ze willen zich nuttig voelen en hun steentje aan de maatschappij bijdragen.  Daarom kijken ze ook uit naar een halftijdse job terwijl hun partner al aan het werk is.

In eerste instantie willen ze hun werkervaring van Syrië hier verder zetten.   Maar dankzij een bezoek aan BKO ’t Pinkeltje en de aanwezigheid van de jongetjes ontdekte Yusra al snel dat kinderopvang de weg is die ze uit wil gaan. De arbeidstrajectbegeleidster bekijkt of Nahed met haar ervaring als leerkracht lager onderwijs een ervaringsbewijs voor begeleider in de kinderopvang kan halen.  Nesreen, lerares ICT, wil haar roeping in de zorg vorm geven.  Voor Douaa en Areen zal een bezoek aan bakkerij De Korenbloem meer duidelijkheid brengen of patisserie voor hen de toekomst is. Seham overweegt een opleiding tot tandartsassistente als een tewerkstelling in de farmaceutische industrie niet mogelijk is.  Kortom, zij kijken naar jobs met een toekomst. Voor Maiada is het nog even uitkijken wat haar mogelijkheden zijn.

Wat ze het leukst vonden?  Samen koken, koffie drinken en met elkaar praten over het leven en werken in België.  Tijdens het assessment was er de opdracht rekken inladen in de Carrefour, ook dat vonden ze interessant omdat het echt werken was.  Ze kregen daar ook complimenten van de vaste medewerkers voor hun snelheid en nauwkeurigheid.

Hoe zien zij hun toekomst?  Het bezorgt hen stress.  Met het ene been staan ze nog in Syrië waar dikwijls nog hun ouders en familieleden leven in heel moeilijke omstandigheden. Met het andere been staan ze in België waar ze zien hoe hun kinderen hun weg vinden in de Vlaamse maatschappij door te gaan studeren in Leuven of onbezorgd door de schoolpoort stappen, door naar de muziekschool of de voetbaltrainingen te gaan.  Maar de dankbaarheid om zich hier veilig te voelen is groot.

Stroom T is een ESF project met steun van : 

MODO

MODO zet mensen in hun kracht!

MODO is een ESF project en staat voor ‘Mogelijkheden Ontdekken Door Ontmoeting’. Een team van trajectgezellen gaan op pad met mensen die botsen tegen tal van drempels. Mensen tussen 17 en 65 jaar kunnen terecht bij MODO voor individuele of groepsbegeleiding.

Evenement

Inspiratiedag Selab

Op de locatie van de Hemelhoeve in Brasschaat, bracht Selab
op dinsdag 5 december een 100-tal geïnteresseerden bijeen voor een inspiratiedag over drempels naar tewerkstelling.