Bouwen met sociale impact

Bouwen met sociale impact

De bouwopdracht van de gemeentelijke kleuter- en basisschool ’t Blokje in Wuustwezel werd eind 2017 gegund aan DCA, een bouwaannemer uit Beerse. Onder impuls van Selab nam de gemeente Wuustwezel sociale clausules op binnen de uitvoeringsvoorwaarde van de bouwopdracht. 

Hiervoor maakte ze gebruik van een menu waar sociale acties zoals samenwerken met sociale economie, inzetten op vorming & begeleiding, samenwerken met onderwijs uit de regio, … werden opgenomen. Dit alles met het oog op verhogen van sociale impact via overheidsopdrachten. DCA koos uit de menu voor een aantal acties zoals het samenwerken met zowel de organisatie Talentenwerf als een maatwerkbedrijf uit de regio. Verder engageerde DCA zich ook om mensen met een IBO contract tewerk te stellen.

Tijdens de eerste fase van de werken organiseerde Talentenwerf in opdracht van DCA een intensieve begeleiding van 6 werkzoekenden bij diverse werven waaronder werf ’t Blokje. De cursisten kregen tijdens de opleiding de basistechnieken mee op gebied van metsen, bekisten, bestrating, … 

Nadien ontwikkelden ze deze vaardigheden verder binnen een drieweken durende stage op de werf. Uit dit traject wierf DCA 3 medewerkers aan. 

Ook de samenwerking met maatwerkbedrijf Noordheuvel uit Brasschaat werd een succes. Op regelmatige tijdstippen deed DCA beroep op dit bedrijf voor oa voorbereiden en opkuisen van de werf, bekisten, … De communicatie tussen de ploegbazen liep gesmeerd en de uitvoering gebeurde kwaliteitsvol.

De eerste fase van de werken werden opgeleverd op 9 augustus 2019. Nu al zijn de gemeente Wuustwezel én DCA erin gelukt om sociale impact te realiseren. Deze samenwerking resulteerde in structurele partnerschappen met sociale economie en de creatie van sociale tewerkstelling. En dit met volle overtuiging want ook voor fase 2 gaat DCA met sociale ondernemers uit de regio in zee.

MODO

MODO zet mensen in hun kracht!

MODO is een ESF project en staat voor ‘Mogelijkheden Ontdekken Door Ontmoeting’. Een team van trajectgezellen gaan op pad met mensen die botsen tegen tal van drempels. Mensen tussen 17 en 65 jaar kunnen terecht bij MODO voor individuele of groepsbegeleiding.

Evenement

Inspiratiedag Selab

Op de locatie van de Hemelhoeve in Brasschaat, bracht Selab
op dinsdag 5 december een 100-tal geïnteresseerden bijeen voor een inspiratiedag over drempels naar tewerkstelling.