MOEF! Selab

Lokaal Partnerschap voor kwetsbare jongeren

De ESF-oproep 528 “Lokale partnerschappen voor jongeren” wilde de positie van jongeren (18-30 jaar) in de samenleving en op de arbeidsmarkt versterken. De oproep wilde daarom in heel Vlaanderen bottom-up initiatieven stimuleren die partnerschappen op lokaal niveau tot stand brengen en die de effectiviteit van de begeleiding en ondersteuning van (kwetsbare) jongeren vergroten. Door partnerschappen te vormen, wilde ze de gekende knelpunten in de dienstverlening voor jongeren tegengaan en/of verminderen. Selab deed een uitvoerige bevraging bij de OCMW’s, VDAB, politie, agentschap integratie en inburgering, De Stip vzw, … om de drempels bij deze doelgroep in kaart te brengen. Met deze informatie, bracht Selab partners bij elkaar ten einde een projectaanvraag in te dienen. ESF keurde MOEF! Selab goed.

Partners

Met MOEF! bouwden we in partnerschap met Emino vzw, Arktos vzw en het CAW een lokale dienstverlening uit met oog op het bereiken en versterken van jongeren tussen 18 en 30 jaar. De focus op deze doelgroep was nieuw en vroeg een gerichte aanpak. Via individuele en groepstrajecten ging het samenwerkingsverband aan de slag met de gedetecteerde drempels waar jongeren in deze leeftijdscategorie tegenaan lopen. Het partnerschap was dan ook zo uitgebouwd dat er voldoende en diverse expertise aanwezig is om maatgericht te kunnen werken. Daar waar een hiaat was in de hulpverlening zoals het ontbreken van hulpverleningsorganisaties m.b.t. verslavingsproblematieken, zetten we stappen om lokaal een aanbod te ontwikkelen. Hiervoor werden de organisaties LOGO en Vagga betrokken. Met MOEF Selab wensten we de versplintering in het hulpverleningslandschap tegen te gaan door letterlijk de handen in elkaar te slaan.

Wat betekent dit voor onze regio?
  • aantrekken en ontwikkelen van expertise.
  • partnerschap beoogt 104 jongeren op jaarbasis te begeleiden.
  • concrete samenwerking met VDAB rond doelgroep jongeren.

Met MOEF gingen we een stap verder en bieden we een aanvulling aan het bestaande aanbod. De individuele begeleiding kon intenser opgezet worden. Groepstrajecten waarbij via ervaringsleren aan zelfontplooiing kon worden gedaan etc. Verder was het partnerschap flexibel. Wanneer we merkten dat er specifieke acties vereisen om de jongeren nog beter te bedienen konden we het aanbod verruimen. Zo werden een expert ASS en twee klinisch psychologen betrokken.

MOEF! Selab liep van 1/04/2021 tot 31/12/2023.

Met steun van ESF en VCF:

  • Bijdrage vanuit ESF: 155 021,95 euro
  • Bijdrage vanuit VCF: 155 021,95 euro